VAN ALLES

27. jul, 2017

Super snelle pasta me de duidelijk smaak van de spinazie; hier met extra Parma ham en geroosterde pijnboompitten.

17. jun, 2017

Het woord arancine komt van het italiaanse woord voor sinaasappels. Een oude recept (van de tijd van Federico II) waar de safraan werd toegevoegd met het idee dat de rijstballetjes daardoor langer houdbaar waren. De klassieke vulling is met ragu' maar je kan ze in verschillende vormen (met of zonder punt) en met verschillende smaken. Een goede arancina bevat veel vulling. Dit is echt een van mijn lieveling street food van Sicilië. Lekker warm... maar nog lekkerder lauw. Om mee te nemen.. nee.. om onmiddelijk op te eten!

11. jun, 2017

Dit is een van de bekendste Siciliaanse gerechten. Het is genoemd naar de opera Norma van Bellini.. Maar het kan wel zijn dat de naam is meer gegeven als synoniem van "fatta alla norma" (klaargemaakt zoals de regel zegt..).. Een ding is zonder twijfels: deze pasta is verrukkelijk.

Aubergine's in dobbelsteentjes frituren in veel gloeiend olie tot ze licht goudbruin worden. Laat op een laag keukenpapier uitlekken. De tomatensaus kan je heel snel klaarmaken: olie, teentje look, passata (de beste vind ik Agromonte), basilicum en een snuifje suiker.

Een deel van de aubergine in de saus toevoegen en een deel apart houden (dit zijn voor de laatste versiering)..

Als de pasta klaar is in de saus en als op je bord is .. laat je gaan met de overige aubergine's!

Final touch? (zonder is echt totaal een andere smaak...) de ricotta salata geraspt. Heb je echt niet? De parmezaanse kaas grof geraspt is ook een optie. Extra basilicum is geen overbodige luxe.

Niet overtuigd?

buon appetito CoolBloost

 

5. mrt, 2017

Hoe verrukkelijk en heerlijk ook zijn, voor en niet Siciliaan is het moeilijk om volledig na te voelen hoe groot de sociale en emotionele waarde dit gerecht heeft. De kokant buiten deeg maakt een contrast met de zachte ricotta vulling; contrast is echt typisch in Sicilië... De korst (la scorza) bestaat uit gefrituurd deeg en de vulling is van ricotta kaas van de schaap. Vroeger werd het deeg om rietstengels heen gevormd, vandaar de naam ‘canne di fiume’, canna = riet, en zo is het woord cannolo ontstaan. Tegenwoordig, wegens de hygiënische wetgeving, wordt deze om kleine metalen cilinders gevormd en vervolgens gefrituurd. De originele vulling is gesuikerde ricotta. Het vullen van de cannolo gebeurt op het laatste moment, want anders wordt het deeg zacht door het vocht van de ricotta. Ricotta wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken wan andere kazen.

9. feb, 2017

A far il bruciolone... ci vuol coraggio. Bruciolone of Farsumagru, een van de meest bekenste vlees gerechten van Sicilië. Een gerecht en zijn geschiedenis... de geuren van mijn thuis en mijn mooiste herinneringen. De pittige smaak van de Provolone kaas in de vulling gaat perfect samen met de eieren en de mortadella. Echt een pronkstuk op tafel... Mijn eerste keer alleen ... bangelijk...