VAN ALLES

31. aug, 2017

Schiacciata all'uva bianca.
Niets ruikt zo heerlijk als zelfgebakken brood dat net uit de oven komt, en als dit gecombineerd is met witte druiven is nog lekkerder... De klassieke versie is met blauwe druiven en rozemarijn. Dit is een brood ideaal als ontbijt of gepresenteerd bij kazen zoals gorgonzola of een pittige Parmezaanse kaas.

8. aug, 2017

Lelijk of mooi? Ik laat aan jullie een antwoord geven. Wat ik zeker weet is dat de polipo (polpo of folpo gezegd) is super lekker. Delicaat van smaak, gemakkelijk om te combineren en uitendlijk eenvoudig te kuisen en klaar te maken. Ik weet het ... niet gemakkelijk in Belgie te vinden.
Vandaag in Italia heb ik dit samen met mijn ouders klaargemaakt. Zie je? Zonder sausjes en niet te gecompliceerde recept: eenvoudig, zoals in Italia hoort! Licht en puur.

Water en zout als basis voor de vis te koken en dan... olijfolie en eventueel peterselie.

Buon appetito!

27. jul, 2017

Super snelle pasta me de duidelijk smaak van de spinazie; hier met extra Parma ham en geroosterde pijnboompitten.

17. jun, 2017

Het woord arancine komt van het italiaanse woord voor sinaasappels. Een oude recept (van de tijd van Federico II) waar de safraan werd toegevoegd met het idee dat de rijstballetjes daardoor langer houdbaar waren. De klassieke vulling is met ragu' maar je kan ze in verschillende vormen (met of zonder punt) en met verschillende smaken. Een goede arancina bevat veel vulling. Dit is echt een van mijn lieveling street food van Sicilië. Lekker warm... maar nog lekkerder lauw. Om mee te nemen.. nee.. om onmiddelijk op te eten!

11. jun, 2017

Dit is een van de bekendste Siciliaanse gerechten. Het is genoemd naar de opera Norma van Bellini.. Maar het kan wel zijn dat de naam is meer gegeven als synoniem van "fatta alla norma" (klaargemaakt zoals de regel zegt..).. Een ding is zonder twijfels: deze pasta is verrukkelijk.

Aubergine's in dobbelsteentjes frituren in veel gloeiend olie tot ze licht goudbruin worden. Laat op een laag keukenpapier uitlekken. De tomatensaus kan je heel snel klaarmaken: olie, teentje look, passata (de beste vind ik Agromonte), basilicum en een snuifje suiker.

Een deel van de aubergine in de saus toevoegen en een deel apart houden (dit zijn voor de laatste versiering)..

Als de pasta klaar is in de saus en als op je bord is .. laat je gaan met de overige aubergine's!

Final touch? (zonder is echt totaal een andere smaak...) de ricotta salata geraspt. Heb je echt niet? De parmezaanse kaas grof geraspt is ook een optie. Extra basilicum is geen overbodige luxe.

Niet overtuigd?

buon appetito 🙂🤭